Su Arıtma Cihazlarımız

Su Yumuşatma Cihazı

su-yumusatma-cihazi

Piyasada birçok marka ve modelde satılan su yumuşatma cihazı ile ilgili bir yazı yazma ihtiyacı duyduk. Son zamanlarda bu makinalara karşı bir ilgi artışı olmaktadır. İsterseniz bu cihazlar hakkında genel bir bilgilendirme yapalım.

Su yumuşatma cihazı nedir ve ne işe yarar?

Su yumuşatma cihazı, suya sertlik veren mineralleri (kalsiyum ve magnezyum gibi) tutarak suyu daha yumuşak hale getiren cihazlara denir. Sert sular, başta sağlığınız olmak üzere evinizdeki suyla çalışan tüm cihazları olumsuz yönde etkiler. Sert sular özellikle cilt ve miğde rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Ayrıca çamaşır ve bulaşık makinalarının suyla temas eden yüzeylerinde kireç birikmesine ve buda makinaların çalışma düzenlerinin bozulmasına yol açar. Kireç nedeniyle tıkanan makinaların tükettikleri enerji miktarı artmakta buda bütçenize ek gider olarak yansımaktadır.

Su yumuşatma cihazı nasıl çalışır?

Su yumuşatma cihazlarının çalışma prensibi reçine filtreleme özelliğine dayanır. Bu cihazlar içinde bulunan reçineler suyun içerisinde bulunan ve kireç oluşmasına yol açan kalsiyum ve magnezyumu tutar. Bu iyonlar suyun sertliğinin ana nedenleridir.

Su yumuşatma cihazı rejenerasyon nedir?

Su yumuşatma cihazlarında reçineler belli bir kullanımdan sonra artık işlevini yerine getiremez. Bunun nedeni reçinelerin doyum noktasına ulaştığı için süzme işlevini yapamamasıdır. Rejenerasyon yani yenileme işlemi sırasında cihaz içindeki reçineler tuzlu suyla yıkanır. Bu işlem vanalar sayesinde otomatik olarak yapılır. Tuzlu suyla yıkanan reçine tanecikleri tekrar durulanır ve eski işlevine geri döner.

Su yumuşatma cihazı kaç bölümden oluşur?

Piyasada birçok marka ve model olmasına rağmen genel olarak su yumuşatma cihazları şu parçalara sahiptir:

  • Reçinenin konulduğu tank
  • Reçine
  • Tuzlu suyun bulunduğu tank
  • Otomasyon işlevini yerine getiren tank

Su yumuşatma cihazlarının diğer özellikleri nelerdir?

  • Küçük çaplı cihazlarda su hızı yüksek olacağı için yumuşatma işlevi tam olarak yerine gelmez. Ayrıca bu tip cihazlarda reçine ömrü kısadır.
  • Reçine miktarı kaç saatte bir rejenerasyon yapacağınızı belirler. Reçinesi az olan cihazlarda doğal olarak reçine doyum oranı kısa süreceği için rejenerasyon işlemi daha sık tekrarlanır.
  • Su yumuşatma cihazı alırken ucuz olsun mantığından ziyade ihtiyacınız olanı belirlemek daha mantıklıdır. Zaten ilk başta ucuz olarak aldığınız cihaz daha sonra size daha çok masraf çıkaracaktır.
  • Eğer arıtacağınız suda mineral veya kirlilik oranı fazla ise yumuşatma cihazının yanında filtre de kullanmanız gerekmektedir.
  • Suyun içerisinde silikat minerali varsa su yumuşatma cihazı işinizi görmez. Bu minerali ancak reverse osmosis cihazları arındırır.
  • Bu cihazları satın almadan yada işletmenize monte ettirmeden önce mutlaka su tahlilini yaptırmanızı öneririz.

Yorum yap